Zupa płachciana

0 (0 ocen)

  • 45 min

U mnie w domu nie znam osoby, która by nie uwielbiała tej zupy :)

  • 45 min

Składniki:

  • 2 małe lub jedna duża marchew,
    2 pietruszki,
    5 ziemniaków,
    mniejsze pół selera,
    pól pora
    oraz:
    2 listki laurowe, 3ziarenka ziela angielskiego,sól pieprz do smaku

Zupa płachciana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę.Marchew, pietruszkę , seler ścieramy na grubej tarce,a por kroimy w talarki.Ciasto robimy tak jak na makaron.Jeden placek roztaczamy i kroimy na 4cm paski i po kawałku odrywamy średnie płatki i wrzucamy do miękkich ziemniaków cały czas gotując. Gdy ciasto będzie miękkie doprawiamy śmietaną.

Porady

Do zupy można dodać koperek by zupa miała lepszy smak.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy