Zupa kalafiorowo - dyniowa

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób

Smaczna zupa na jesienne dni. Polecam.

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób

Składniki:

  • 500 g dyni
    1/2 średniego kalafiora
    3 marchewki
    1 zielona część pora
    1 bardzo mały seler z nacią
    1/2 pęczka pietruszki
    7 większych ziemniaków
    6 skrzydełek z kurczaka
    ok. 2,5 l wody
    sól do smaku
    pieprz do smaku
    opcjonalnie przyprawa w płynie do smaku
    2/3 szk słodkiej smietany 30 %

Zupa kalafiorowo - dyniowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do garnka wlać zimną wodę, włożyć do niej umyte skrzydełka i gotowac na małym ogniu 30 minut.
    Posolić i dodać pokrojoną w kostkę marchewkę, seler i posiekaną nać selara oraz pora i natkę pietruszki.
    Gotować 15 minut, dodać pokrojone w kostkę ziemniaki, gotować na pół miękko i następnie dodać pokrojoną w kostkę dynię i podzielonego na różyczki kalafiora.
    Gotować do miękkości.
    Zupę doprawić pieprzem i zabielić śmietaną zahartowaną z zupą.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy