500 g dyni
1/2 średniego kalafiora
3 marchewki
1 zielona część pora
1 bardzo mały seler z nacią
1/2 pęczka pietruszki
7 większych ziemniaków
6 skrzydełek z kurczaka
ok. 2,5 l wody
sól do smaku
pieprz do smaku
opcjonalnie przyprawa w płynie do smaku
2/3 szk słodkiej smietany 30 %
Zupa kalafiorowo - dyniowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do garnka wlać zimną wodę, włożyć do niej umyte skrzydełka i gotowac na małym ogniu 30 minut.
Posolić i dodać pokrojoną w kostkę marchewkę, seler i posiekaną nać selara oraz pora i natkę pietruszki.
Gotować 15 minut, dodać pokrojone w kostkę ziemniaki, gotować na pół miękko i następnie dodać pokrojoną w kostkę dynię i podzielonego na różyczki kalafiora.
Gotować do miękkości.
Zupę doprawić pieprzem i zabielić śmietaną zahartowaną z zupą.
Komentarze