Zupa grzybowa ze świeżych grzybów

0 (0 ocen)

  • 50 min

Pachnąca i pyszna zupka

  • 50 min

Składniki:

  • 600 g grzybów (borowików i/lub podgrzybków)
    2 łyżki masła
    1,5 litra gorącego bulionu drobiowego
    200 ml śmietany kremówki
    sól
    pieprz mielony
    kilka ziaren pieprzu
    2 liście laurowe

Zupa grzybowa ze świeżych grzybów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Grzyby oczyścić, umyć i osuszyć. Pokroić na mniejsze kawałki. W garnku na maśle zeszklić podsmażyć grzyby co chwilę mieszając przez ok. 5 minut.
    Wlać bulion,dodać liście laurowe, pieprz ziarnisty i zagotować. Gotować przez około 10 - 15 minut na małym ogniu. Dodać śmietankę kremówkę, doprawić solą oraz pieprzem. Gotować jeszcze przez ok. 5 minuty na wolnym ogniu. podawać z makaronem.

Porady

Zamiast grzybów leśnych możemy użyć pieczarek, ale aromat i smak będzie już zupełnie inny

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy