Zupa dyniowa z imbirem

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Przepis na pyszną zupę dyniową z imbirem.

  • 60 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 ½ l wywaru z warzyw
    ok 1 kg dyni
    3 średnie ziemniaki
    1 średnia cebula
    ok 3 cm świeżego imbiru
    3 łyżki oleju z pestek dyni
    4 łyżki soku z cytryny
    szczypta curry
    pieprz biały
    papryka ostra

Zupa dyniowa z imbirem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zupa dyniowa z imbirem 1. Dynie opłukać, pociąć usunąć pestki. Ziemniaki opłukać, obrać i pokroić w dużą kostkę. Marchewkę opłukać obrać i pokroić w talarki. Z dyni usunąć część nasienną, resztę pokroić w dużą kostkę (ze skórką, która podczas gotowania zmięknie). Imbir i cebulę obrać, posiekać i podsmażyć na oleju. Dodać dynię, ziemniaki, krótko dusić. Zalać wywarem. Gotować ok 20 minut, zmiksować. Doprawić sokiem z cytryny, papryką, curry, solą i pieprzem do smaku.

Komentarze

Podobne przepisy