Zupa dyniowa

0 (0 ocen)

W zeszłym roku robiłam zupę z dyni z dodatkiem słodkich ziemniaków, dzisiaj trochę inna wersja.

Składniki:

  • 800g dyni
    4 marchewki
    2 ząbki czosnku
    2 łyżki curry
    pieprz
    3 łyżki syropu z agawy
    2 łyżki oleju rzepakowego
    500ml bulionu warzywnego lub wody
    2 puszki mleka kokosowego
    gałka muszkatołowa
    podprażone ziarna słonecznika lub dyni

Zupa dyniowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dynię i marchewki obieramy, kroimy w kostkę. Czosnek obieramy, siekamy.
    W rondlu rozgrzewamy olej, przesmażamy na nim dynię, marchew i czosnek. Oprószamy wszystko curry i dodajemy syrop z agawy. Chwilkę jeszcze smażymy. Dolewamy bulion. Gotujemy na wolnym ogniu, aż zmiękną warzywa.
    Odrobinę studzimy, dodajemy mleczko kokosowe. Miksujemy zupę na gładko. Przyprawiamy gałką muszkatołową. Podgrzewamy.
    Przed podaniem posypujemy ziarnami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy