Zupa chrzanowa

  • wyświetlono: 742 |
  • dodany do książki kucharskiej: 6 |
  • polecenia: 0

Zupę tą podaję jako zamiennik żurku lub barszczu białego na Wielkanoc.

Jaga85
  • 40min

Składniki

Składniki na 6 porcji:
- 300 g kiełbasy wiejskiej,
- 300 g wędzonego boczku,
- 1 marchew,
- 1 ząbek czosnku,
- 1 liść laurowy,
- 2-3 ziarenka ziela angielskiego,
- Słoiczek 300 g tartego chrzanu,
- 2,5 litry wody,
- 6 jajek ugotowanych na twardo,
- Natka pietruszki,
- 2 łyżki śmietany kwaśnej,
- Sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania przepisu:

Zupa chrzanowa

  • 1. Boczek kroimy w grubą kostkę, a kiełbasę w plasterki. Tak przygotowane wędliny zalewamy wodą. Dokładamy marchew pokrojoną w plasterki, ziele angielskie, liść laurowy oraz pokrojony czosnek. Całość delikatnie solimy i gotujemy (około 0,5 godz). Następnie mieszamy chrzan z chochlą zupy i dokładamy do całości. Zupę zabielamy i doprawiamy.

    Gotową podajemy z jajkami ugotowanymi na twardo oraz z natką pietruszki.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniazdrowie_na_talerzusezonowe_przysmakichrzanwilelkanocZupa wielkanocna

Komentarze

Podobne przepisy

Zupa chrzanowa

Dodane przez: AnetaJ

Zupa chrzanowa

Oryginalna nazwa tej potrawy to...

zupa chrzanowa

Dodane przez: Kasja1986

zupa chrzanowa

Zupa o subtelnym smaku chrzanowym...

Zupa chrzanowa

Dodane przez: czarrna

Zupa chrzanowa

Na świąteczny stół

Zupa chrzanowa na wędzonce

Dodane przez: jolantagłówka

Zupa chrzanowa na wędzonce

Wspaniała, pożywna, świąteczna...

zupa chrzanowa

Dodane przez: Kuchnia Ilony

Zupa chrzanowa

Idealna alternatywa wielkanocnego...

jk

Dodane przez: Jola1977-1977

Świąteczna zupa chrzanowa

Świeży, tarty chrzan nadaje tej...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE