Zupa chrzanowa

0 (0 ocen)

  • 60 min

Lekka, aromatyczna zupa chrzanowa, która może stać się wielkanocną alternatywą dla żurku czy barszczu białego:)

  • 60 min

Składniki:

  • 1 l wywaru z wędzonki
    2-3 łyżeczki śmietany 12%
    5-6 łyżek startego chrzanu
    Marchew
    Pietruszka (natka i korzeń)
    Przyprawy (pieprz, czosnek niedźwiedzi)
    Jajka ugotowane na twardo

Zupa chrzanowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wywar z wędzonki: do wody dodajemy pokrojony boczek, skrawki wędlin, gotujemy na małym ogniu ok. 20 min. Dodajemy pokrojoną pietruszkę oraz marchew, gotujemy do miękkości, następnie wywar odcedzamy.
  • 2. Chrzan miksujemy ze śmietaną oraz 2-3 łyżkami wywaru, całość łączymy, doprawiamy do smaku i zagotowujemy. Zupę podajemy z natką pietruszki oraz jajkiem ugotowanym na twardo.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy