zrazy z kurkami w czerwonym winie

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

na niedzielny obiad polecam zrazy z kurkami w aromatycznym czerwonym winie

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • karkówka bez kości 1 kg
    musztarda ostra
    kurki 1 szklanka
    białą cebula
    1 sztuka
    sól
    pieprz biały
    ziele angielskie
    liść larowy
    wino czerwone 100 ml( ja użyłam domowego z czerwonej porzeczki)
    smalec do podsmażenia zrazów
    mąka

Zrazy z kurkami w czerwonym winie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. mięso kroimy na płaty o szerokości 2 cm.
    rozbijamy ,smarujemy musztardą ,oprószamy solą i białym pieprzem, kurki myjemy pod bieżącą wodą i osuszamy papierowym ręcznikiem,cebulę kroimy w pióra, na płaty mięsa układamy cebulę oraz grzyby ( troszkę kurek zostawiamy),zwijamy spinając wykałaczkami, tak przygotowane zrazy obtaczamy w mące i podsmażamy na rozgrzanym smalcu , podsmażone zrazy przekładamy do garnka wlewamy wodę oaz wino ,dodajemy ziele angielskie liść laurowy oraz resztę grzybów,gotujemy aż mięso będzie miękkie , sos doprawiamy ,podajemy na ciepło

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy