Ziemniaki Hasselback

0 (0 ocen)

Dlaczego akurat Hasselback? Otóż ponad 200 lat temu w restauracji Hasselbacken w Szwecji po raz pierwszy podano cienko ponacinane, pieczone ziemniaki. Od tamtego czasu przepis na chrupiące ziemniaki obiegł niemal cały świat i serwuje się go w restauracjach na każdej szerokości geograficznej. Do przy

Składniki:

  • około 1 kg ziemniaków

    sól pieprz do smaku

    olej rzepakowy

    masło

Ziemniaki hasselback - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Ziemniaki obieramy i myjemy

    2. Ziemniaki ponacinać na cienkie 2 – 3 mm paski za pomocą bardzo ostrego noża. Ważne jest, aby w trakcie uważać i nie przeciąć ziemniaka na pół!

    3. Ziemniaki posypujemy solą i pieprzem. Polewamy olejem rzepakowym i rękami delikatnie wcieramy w ziemniaki.

    4. Ziemniaki wyłożyć na blaszkę wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (góra-dół) i piec przez około 45 minut. około 10 minut przed czasem na każdego ziemniaka nałożyć odrobinę masła.

Komentarze

Podobne przepisy