Zapiekanka ziemniaczana z brokułem

0 (0 ocen)

Pyszne warzywa a do tego zapiekane z mozzarellą- pycha! :)

Składniki:

  • 3 średnie ziemniaki, 2 średnie cebule, brokuł , 2 łyżki jogurtu naturalnego, puszka pomidorów, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, łyżka musztardy, sól, pieprz, papryka słodka mielona, zioła prowansalskie, natka pietruszki, kulka mozzarelli, 300g mięsa mielonego wołowego z łopatki

Zapiekanka ziemniaczana z brokułem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Brokuł pozbawiamy zniszczonych liści, płuczemy, wrzucamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy około 10 minut. Obraną cebulę kroimy w półplastry. Ziemniaki obieramy, kroimy również w półplastry lub w kostkę. Na dużej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju rzepakowego, wrzucamy cebulkę i ziemniaki, podsmażamy około 8-10 minut kilkakrotnie mieszając. Przekładamy ziemniaki z patelni do naczynia żaroodpornego. Na patelnię z resztką oleju przekładamy mięso mielone, pomidory z puszki, dodajemy koncentrat, musztardę oraz przyprawy. Dusimy kilka minut. Odcedzoną brukselkę przekładamy na ziemniaki w naczyniu żaroodpornym, następnie przekładamy mięso z sosem pomidorowym, tak by pokrył wszystkie inne składniki. Na wierzchu układamy plastry sera mozzarella. Pieczemy godzinę w temperaturze 180 stopni. Podajemy z posiekaną natką pietruszki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy