Zapiekanka ziemniaczana z brokułem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Brokuł pozbawiamy zniszczonych liści, płuczemy, wrzucamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy około 10 minut. Obraną cebulę kroimy w półplastry. Ziemniaki obieramy, kroimy również w półplastry lub w kostkę. Na dużej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju rzepakowego, wrzucamy cebulkę i ziemniaki, podsmażamy około 8-10 minut kilkakrotnie mieszając. Przekładamy ziemniaki z patelni do naczynia żaroodpornego. Na patelnię z resztką oleju przekładamy mięso mielone, pomidory z puszki, dodajemy koncentrat, musztardę oraz przyprawy. Dusimy kilka minut. Odcedzoną brukselkę przekładamy na ziemniaki w naczyniu żaroodpornym, następnie przekładamy mięso z sosem pomidorowym, tak by pokrył wszystkie inne składniki. Na wierzchu układamy plastry sera mozzarella. Pieczemy godzinę w temperaturze 180 stopni. Podajemy z posiekaną natką pietruszki.
Komentarze