zapiekanka ziemniaczana

0 (0 ocen)

Mała odmiana tradycyjnego mielonego z ziemniakami. Polecam z sosem, np serowym.

Składniki:

  • ok. 2 kg ugotowanych ziemniaków
    1 cebula
    3 ząbki czosnku
    kilka różyczek brokułu
    200 sera, może być w plastrach lub tarty
    500 g mielonego mięsa wołowego
    jajko
    sól, pieprz, przyprawa do mięsa mielonego, przyprawa do ziemniaków, koper , natka pietruszki

Zapiekanka ziemniaczana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki mielimy lub przeciskamy przez praskę. Czosnek drobno siekamy , połowę dodajemy do ziemniaków, dosypujemy przyprawy.
  • 2. Do mięsa dodajemy resztę czosnku i przyprawy. Cebulę drobno siekamy dodajemy. Wbijamy jajko. Wyrabiamy na gładką masę.

  • 3. Formę sylikonową w kształcie babki, wykładamy serem, na to warstwę ziemniaków, następnie mięsa, sera, brokuły, układamy do wyczerpania składników.
  • 4. Pieczemy ok godziny w 180 stopniach.
  • 5. Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy do ostygnięcia ok. 30 minut, po czym odwracamy dnem, kroimy. Oprószamy zieleniną, polewamy dowolnym sosem.

Porady

Można podać dodatkowo z surówką ze świeżych warzyw.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy