Zapiekanka ziemniaczana

0 (0 ocen)

  • 60 min

Chciałabym zdradzić :-) mój przepis na pyszną zapiekankę ziemniaczaną, którą można podać zarówno na obiad jak i na kolację.

  • 60 min

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
    2 cebule
    400 g pieczarek
    600 g dowolnej kiełbasy
    1 czerwona papryka
    2 ogórki konserwowe
    200 g żółtego sera
    1 jajko
    100 g śmietany 18%
    1 łyżka oleju
    sól, pieprz, słodka papryka, majeranek

Zapiekanka ziemniaczana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie tak, żeby nie były twarde ale też się nie rozpadały. Odcedzamy, studzimy i kroimy w centymetrowe plastry.
  • 2. Cebulę kroimy w dużą kostkę a kiełbasę w pół talarki i podsmażamy na oleju, kiedy się zarumienią dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki.
  • 3. Naczynie żaroodporne smarujemy delikatnie margaryną po to, żeby ziemniaki na spodzie nie przywarły. Układamy najpierw ziemniaki, na to kiełbasę z cebulą i pieczarkami, pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę i plasterki ogórków konserwowych.
  • 4. Śmietanę mieszamy z jednym jajkiem, solą, pieprzem, papryką i majerankiem. Wylewamy na zapiekankę, posypujemy startym żółtym serem.
    Zapiekamy 30 minut w piekarniku w temperaturze 180 st. C.

Porady

Zapiekankę przed podaniem można polać ostrym keczupem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy