Zapiekanka ziemniaczana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie tak, żeby nie były twarde ale też się nie rozpadały. Odcedzamy, studzimy i kroimy w centymetrowe plastry.
2.Cebulę kroimy w dużą kostkę a kiełbasę w pół talarki i podsmażamy na oleju, kiedy się zarumienią dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki.
3.Naczynie żaroodporne smarujemy delikatnie margaryną po to, żeby ziemniaki na spodzie nie przywarły. Układamy najpierw ziemniaki, na to kiełbasę z cebulą i pieczarkami, pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę i plasterki ogórków konserwowych.
4.Śmietanę mieszamy z jednym jajkiem, solą, pieprzem, papryką i majerankiem. Wylewamy na zapiekankę, posypujemy startym żółtym serem.
Zapiekamy 30 minut w piekarniku w temperaturze 180 st. C.
Porady
Zapiekankę przed podaniem można polać ostrym keczupem.
Komentarze