Zapiekanka porowa z pestkami dyni

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 3 osób
  • Średni

Dzisiaj zapiekłam pora w śmietanie z dodatkiem pestek dyni. Pysznie wyszło.

  • 30 min
  • Dla 3 osób
  • Średni

Składniki:

  • obrany por 200 g
    pestki dyni 20-25 g
    1 ząbek czosnku
    śmietana 18 % 200 ml
    sok z 1/3-1/2 limonki
    Olej rzepakowy 1,5 łyżki
    tymianek
    1 jajko
    sól i pieprz

Zapiekanka porowa z pestkami dyni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pokrojonego w plasterki pora podsmażam na oleju, przyprawiam pieprzem i solą. Smażę około 12 minut, pod koniec dodaję posiekany czosnek i spryskuję sokiem z limonki, studzę.
    Siekam pestki dyni.

    Śmietanę mieszam z jajkiem, solą, pieprzem i tymiankiem.

    Trzy kokilki 9-10 cm posypuję częścią pestek, nakładam pora, zalewam śmietaną i posypuję resztą pestek.

    Zapiekam w 180 C około 50 minut do przyrumienienia.

Komentarze

Podobne przepisy