Bułeczki kukurydziane z pestkami dyni

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Zapraszam na bezglutenowe bułeczki. Ciasto przygotowałam z mąki kukurydzianej z jajkami, miodem, jogurtem, olejem. Bułeczki najlepiej smakują jeszcze ciepłe. Polecam.

  • 2 godz.
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 szklanka mąki kukurydzianej
    2 małe jajka
    1 łyżka oleju
    1 łyżka miodu
    150 g jogurtu greckiego
    1 łyżeczka suszonych drożdży
    1/4 łyżeczki soli
    4 łyżki pestek dyni - do ciasta
    blaszka
    papier do pieczenia
    zima woda do posmarowania bułeczek
    pestki dyni do posypania bułeczek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Bułki Jajko Pesto

Bułeczki kukurydziane z pestkami dyni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski wsypujemy mąkę i dodajemy jajka, olej, miód, jogurt, sól, drożdże, pestki dyni. Zagniatamy ciasto i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę. Miskę przykrywamy ściereczką.
    Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 6 części i formujemy bułeczki, układamy na blaszce. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut, przykrywamy ściereczką.
    Bułeczki smarujemy zimną wodą i posypujemy pestkami dyni. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 35 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować