Zapraszam na bezglutenowe bułeczki. Ciasto przygotowałam z mąki kukurydzianej z jajkami, miodem, jogurtem, olejem. Bułeczki najlepiej smakują jeszcze ciepłe. Polecam.
2 godz.
Dla 6 osób
Łatwy
Składniki:
1 szklanka mąki kukurydzianej
2 małe jajka
1 łyżka oleju
1 łyżka miodu
150 g jogurtu greckiego
1 łyżeczka suszonych drożdży
1/4 łyżeczki soli
4 łyżki pestek dyni - do ciasta
blaszka
papier do pieczenia
zima woda do posmarowania bułeczek
pestki dyni do posypania bułeczek
Bułeczki kukurydziane z pestkami dyni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miski wsypujemy mąkę i dodajemy jajka, olej, miód, jogurt, sól, drożdże, pestki dyni. Zagniatamy ciasto i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę. Miskę przykrywamy ściereczką.
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 6 części i formujemy bułeczki, układamy na blaszce. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut, przykrywamy ściereczką.
Bułeczki smarujemy zimną wodą i posypujemy pestkami dyni. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 35 minut.
Komentarze