Zapiekanka ziemniaczana

0 (0 ocen)

Doskonały pomysł na niedzielny obiad.

Składniki:

  • mięso mielone wieprzowo-wołowe ( 500g)
    1kg ziemniaków
    por
    2 duże marchewki
    35dag pieczarek
    ser (20dag)
    cebula
    czosnek(3 ząbki)
    majeranek
    sól.pieprz
    250ml bulionu warzywnego

Zapiekanka ziemniaczana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • warstwy zapiekanki 1. Ziemniaki umyć i pokroić w plastry.Następnie pokroić cebulę w kostkę,podsmażyć i dodać do mięsa mielonego wraz z rozdrobnionym czosnkiem, odrobiną majeranku i wymieszać,Kolejnym składnikiem są pieczarki które trzeba pokroić wzdłuż i podsmażyć na rumiano.Marchew zetrzeć na tarce o dużych oczkach.Por pokroić w talarki a ser zetrzeć na tarce.
    Gdy wszystkie produkty będą przygotowane nakładamy je do naczynia żaroodpornego w następującej kolejności:na spód połowa ziemniaków, mielone,marchew por,pieczarki i ponownie ziemniaki.Tak przygotowaną zapiekankę przyprawić solą,pieprzem,majerankiem oraz podlać bulionem,przykryć i włożyć do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika na ok.1,5-2 h.
    20min.przed końcem pieczenia wyjąć zapiekankę i posypać ją startym serem ,piec już bez przykrycia.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy