Zapiekanka Gołąbkowa

0 (0 ocen)

  • 40 min

Gołąbki w 30 min? Niemożliwe? Możliwe! Wystarczy chwila, żeby podać na stół całkiem nowy, innowacyjny sposób na gołąbki. Smak identyczny.

  • 40 min

Składniki:

  • 70 dkg. ryżu
    50 dkg. mięsa mielonego wieprz.
    1,5 kg kapusty młodej
    1 kostka mięsna
    1 łyżka oleju
    sól
    pieprz

Zapiekanka gołąbkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do dużego garnka wlewamy łyżkę oleju i podsmażamy mięso.
    Dolewamy troszkę wody, żeby mięso nie przywarło- bo ilość oleju jest minimalna.
  • 2. Następnie dorzucamy ryż, mieszamy chwilę i dodajemy umytą i poszatkowaną kapustę.
    Dolewamy tyle wody, aby 2 razy przykryła mięso, ryż i kapustę, wrzucamy kostkę.
    Gotujemy 20 min. w razie potrzeby dolewamy wodę, mieszamy.
    Gotujemy jeszcze 5-10 min., wyłączamy ogień i zostawiamy jeszcze na chwilę pod przykryciem.
    Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Polecam.
    SMACZNEGO!

Porady

Ja podałam z sosem pomidorowym i ziemniakami. To jest porcja na duży 5l garnek, można zmniejszyć proporcje ryżu i dodać, np. 2-3 woreczki po 10dkg każde

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy