Z wiśniami i czekoladą

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Rodzina i przyjaciele chwalą moje wypieki, a za deserami na zimno wprost przepadają.

Składniki:

  • ● 2 blaty biszkoptowe
    ● 5 jajek
    ● 500 ml mleka
    ● 20 dag śmietany
    ● 15 dag cukru
    ● 20 dag gorzkiej czekolady
    ● 50 dag wiśni
    ● kora czekoladowa do dekoracji

Z wiśniami i czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wiśnie myjemy i osuszamy.
    Kilka odkładamy do dekoracji.
    Pozostałe drylujemy i osączamy
    z soku (sok zachowujemy).
    Połowę czekolady ścieramy
    na tarce o dużych oczkach,
    mieszamy z wiśniami.
  • Z wiśniami i czekoladą 2. Mleko zagotowujemy z połową
    cukru. Wlewamy jajka
    ubite z pozostałym cukrem.
    Mieszamy, aż krem zgęstnieje.
    Studzimy. Następnie dodajemy
    śmietanę oraz resztę połamanej
    na kawałki czekolady.
  • 3. Tortownicę wykładamy folią
    spożywczą. Wkładamy jeden
    blat biszkopta, rozkładamy
    osączone wiśnie z czekoladą
    i smarujemy 3/4 kremu. Przykrywamy
    drugim biszkoptem
    i smarujemy pozostałym kremem.
    Wstawiamy na 3 godziny
    do zamrażalnika. Przed
    podaniem lekko skrapiamy
    sokiem z wiśni, dekorujemy
    korą czekoladową i odłożonymi
    wiśniami.

Porady

● Ciasto można udekorować samodzielnie przygotowanymi wiórkami: 1/2 tabliczki czekolady roztapiamy w kąpieli wodnej, rozsmarowujemy na blacie. Gdy nieco zastygnie, nożem ścinamy grube wiórki.

Notka redakcyjna

PPWS_06-2011

Komentarze

Podobne przepisy