Wieprzowo-drobiowa wędlina z szynkowara

0 (0 ocen)

Pyszna, aromatyczna z delikatną pyszną galaretką i wyczuwalnymi kawałkami kurczaka. A przede wszystkim wiem z czego zrobiona.

Składniki:

  • 500 g mielonej łopatki wieprzowej
    400 g trybowanych udek z kurczaka
    100 g wędzonej słoniny
    1 łyżeczka soli peklowej
    1/2 łyżeczki soli
    1/2 łyżeczki pieprzu
    1 łyżeczka żelatyny
    2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
    2 łyżeczki majeranku
    1 łyżeczka czosnku granulowanego
    100 ml wody

Wieprzowo-drobiowa wędlina z szynkowara - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Słoninkę bardzo drobno posiekać.Kurczaka pokroić w dość grubą kostkę. Wszystkie składniki umieścić w naczyniu i wyrabiać dotąd, aż mięso wchłonie całą wodę.
  • 2. Umieścić mięso w woreczku, a następnie w szynkowarze. Zamknąć szynkowar i umieścić na 12 godzin w lodówce.
  • 3. Po wyjęciu z lodówki szynkowar umieścić w wysokim garnku, nalać wody aby sięgała 1 cm od góry szynkowara. Parzyć w temp 80-85 stopni przez 2 godziny.
  • 4. Schładzać wędlinę przez 12 godzin, serwować z ulubionym pieczywem.
    Smacznego!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy