Połączenie wątróbki z ananasem jest dość zaskakujące, ale bardzo smaczne. W sam raz dla tych co lubią słodko - kwaśne smaki z odrobiną pikanterii. Taka wątróbka najlepiej smakuje z ryżem.
60 min
Dla 3 osób
Łatwy
Składniki:
300 g wątróbki drobiowej
1 cebula
2 łyżki masła
6 krążków ananasa z puszki
syrop spod ananasa
1 1/2 szklanki przecieru pomidorowego
sól
pieprz czarny mielony
chilli
świeży szczypior
olej rzepakowy do smażenia
Wątróbka w sosie pomidorowym z ananasem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wątróbkę opłukać i czyszczoną obtoczyć w mące. Rozgrzać niewielką ilość na patelni i obsmażyć z dwóch stron. Dodać masło i pokrojoną cebulę. Chwilę poddusić dolewając syrop spod ananasa, przecier pomidorowy, a następnie pokrojonego ananasa. Wszystko razem chwilę dusić, doprawiając do smaku solą, pieprzem i chilli. Gorącą wątróbkę i ryż wyłożyć na talerz. Posypać posiekanym świeżym szczypiorkiem. Smacznego :)
Komentarze