TARTA Z BITĄ ŚMIETANĄ I ANANASEM

0 (0 ocen)

  • 40 min

Lekka i pyszna. :)

  • 40 min

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej,
    50 g cukru,
    szczypta soli,
    150 g zimnego masła,
    około 3 łyżek zimnej wody,
    duża śmietana 30%,
    puszka ananasa,
    posypka czekoladowa,
    1-2 łyżki cukru pudru.

Tarta z bitą śmietaną i ananasem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski wsypuję mąkę, dodaję cukier, sól oraz pokrojone na kawałki zimne masło.
    Rozcieram palcami, jak na tradycyjne ciasto kruche.
    Stopniowo dodaję wodę, składniki łączę w gładką kulę, ale nie ugniatam zbyt długo.
    Ciasto rozwałkowuję i wykładam nim spód oraz boki formy (wcześniej posypane mąką).
    Przykrywam folią aluminiową i wysypuję suchą fasolę. Piekę około 10 minut w 190 stopniach. Następnie odkrywam je i piekę kolejne 12-15 minut.
    Śmietanę ubijam na sztywno z cukrem pudrem.
    Ananasa kroję w kawałki, osączam na sicie z zalewy.
    Na schłodzone ciasto wykładam śmietanę, równomiernie rozsmarowuję, układam kawałki ananasa i dekoruję posypką czekoladową.
    Tartę chłodzę około 12 godzin w lodówce.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy