Tarta z bitą śmietaną i ananasem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miski wsypuję mąkę, dodaję cukier, sól oraz pokrojone na kawałki zimne masło.
Rozcieram palcami, jak na tradycyjne ciasto kruche.
Stopniowo dodaję wodę, składniki łączę w gładką kulę, ale nie ugniatam zbyt długo.
Ciasto rozwałkowuję i wykładam nim spód oraz boki formy (wcześniej posypane mąką).
Przykrywam folią aluminiową i wysypuję suchą fasolę. Piekę około 10 minut w 190 stopniach. Następnie odkrywam je i piekę kolejne 12-15 minut.
Śmietanę ubijam na sztywno z cukrem pudrem.
Ananasa kroję w kawałki, osączam na sicie z zalewy.
Na schłodzone ciasto wykładam śmietanę, równomiernie rozsmarowuję, układam kawałki ananasa i dekoruję posypką czekoladową.
Tartę chłodzę około 12 godzin w lodówce.
Komentarze