Tarta z kremem i bitą śmietaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Składniki na ciasto wyrabiamy na stolnicy tak jak kruche ciasto, cienko rozwałkowujemy i wykładamy nim formę do tarty wysmarowaną tłuszczem i wysypana bułką tartą, nakłuwając delikatnie ciasto widelcem. Pieczemy 25 minut w temp 180 stopni.
2.Dżem przekładamy do rondelka i doprowadzamy do zagotowania, dosypujemy galaretkę mieszając, do momentu aż żelatyna się rozpuści.
3.Składniki na krem mieszamy razem w połowie mleka, drugą gotujemy i powstałą masę wlewamy na gotujące się mleko - gotujemy jak budyń energicznie mieszając, aby pozbyć się grudek.
4.Śmietanę ubijamy na sztywno ze śmietan fix-em
5.Gdy spód tarty mamy już zimny wykładamy na niego tężejący dżem, lekko wystudzony krem, a na samym końcu gdy krem jest już całkowicie zimny, bitą śmietanę. Całość posypujemy startą czekoladą. Naszą tartę wkładamy do lodówki na godzinę, a następnie spożywamy ze smakiem :)
Komentarze