Tarta z bitą śmietaną i truskawkami

4.5 (151 ocen)

  • 1 godz. 10 min

To moje popisowe dzieło, które upiekłam pierwszy raz. Ciasto wyszło kruche, dwukolorowe i pyszne.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • Składniki
    Ciasto:
    20 dag mąki
    10 dag masła
    5 dag cukru pudru
    2 dag śmietany
    Szczypta soli
    Nadzienie:
    Dżem truskawkowy 330 gram
    1/2 litra śmietany 30%
    1 łyżka cukru pudru
    1 łyżka żelatyny
    Truskawki
Wystaw ocenę:

4.5 (151 ocen)

Zobacz również:

Tarty Desery

Tarta z bitą śmietaną i truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: żółtka utrzeć z cukrem na gładką masę i krótko schłodzić w lodówce. Mąkę wysypać na stolnicę, dodać masło posiekać nożem. Dodać utarte żółtka, szczyptę soli, mieszać i siekać a następnie szybko zagnieść ciasto. W folii schłodzić w lodówce przez 1/2 godziny. Schłodzone ciasto rozwałkować cienko, przenieść do formy, palcami docisnąć do brzegów formy, nakłóć widelcem w wielu miejscach. Formę wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec 15-29 minut w temp. 180-200 stopni. Śmietanę ubić z cukrem pudrem, dodać rozpuszczoną w 1/4 szklanki gorącej wody i wystudzoną żelatynę, wymieszać.
    Ciasto po upieczeniu i wystudzeniu wyjąć z formy. Na spodzie rozsmarować dżem, wyłożyć śmietanę i udekorować świeżymi truskawkami i dżemem. Schłodzić.

Porady

Do dekoracji można użyć też opiłki czekoladowe

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować