Tarta z bitą śmietaną i truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie: żółtka utrzeć z cukrem na gładką masę i krótko schłodzić w lodówce. Mąkę wysypać na stolnicę, dodać masło posiekać nożem. Dodać utarte żółtka, szczyptę soli, mieszać i siekać a następnie szybko zagnieść ciasto. W folii schłodzić w lodówce przez 1/2 godziny. Schłodzone ciasto rozwałkować cienko, przenieść do formy, palcami docisnąć do brzegów formy, nakłóć widelcem w wielu miejscach. Formę wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec 15-29 minut w temp. 180-200 stopni. Śmietanę ubić z cukrem pudrem, dodać rozpuszczoną w 1/4 szklanki gorącej wody i wystudzoną żelatynę, wymieszać.
Ciasto po upieczeniu i wystudzeniu wyjąć z formy. Na spodzie rozsmarować dżem, wyłożyć śmietanę i udekorować świeżymi truskawkami i dżemem. Schłodzić.
Komentarze