Steki marynowane z ziemniakami i szpinakiem

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Całkiem niedawno przygotowywałam steki z rostbefu wołowego. Do tego ziemniaczki gotowane w mundurkach, a szpinak uzupełnił to danie obiadowe.Mięso było różowe, soczyste, lekko twarde.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • 2 grube plastry rostbefu
    2 duże ziemniaki
    200 g szpinaku mrożonego
    2 ząbki czosnku
    łyżeczka mąki
    łyżka masła
    oliwa z oliwek
    do marynaty:
    mała cebula
    2 ząbki czosnku
    łyżeczka musztardy
    łyżeczka octu winnego
    łyżeczka miodu
    łyżeczka oliwy z oliwek
    sól, pieprz

Steki marynowane z ziemniakami i szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • stek w marynacie 1. Przygotowujemy marynatę: w miseczce mieszamy pokrojoną cebulę, czosnek, przyprawy, oliwę, ocet, miód, musztardę.
    Steki umyć, osuszyć i obłożyć marynatą. Wstawić do lodówki na godzinę.
  • stek marynowany i smażony 2. Wyciągnąć steki, ściągnąć marynatę. Smażyć na oliwie z obu stron na czerwono krótko, ok. 3 minut.
    Podawać z ziemniakami ugotowanymi w mundurkach, które przed podaniem obieramy i kroimy w plastry. Szpinak gotujemy, dodając sól, pieprz, zmiażdżony czosnek. Pod koniec zagęszczamy mąką, można dodać odrobinę śmietanki.

Porady

stek smażymy krótko, smażony zbyt długo twardnieje, traci soczystość i smak.

Komentarze

Podobne przepisy