Moje dziewczyny uwielbiają pierogi i mogą je jeść na śniadanie, obiad i kolację. Zawsze garną się do kuchni, aby pomagać, zwłaszcza robienie ciasta im się podoba bo mogą się nim pobawić.
Składniki:
Ciasto:
60 dag mąki pszennej
1 jajko
2 łyżki oleju
1 szczypta soli
ciepła woda
Farsz:
1/2 kg ziemniaków
1/2 kg białego sera
1 mała cebula
1/4 kostki margaryny
przyprawy
Ruskie pierogi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na stolnicę wsypać mąkę dodać do niej sól, jajko, olej i zagniatając dolać ciepła wodę w takiej ilości, aby powstało z tego gładkie ciasto pierogowe. Przygotowane ciasto przykryć ściereczką i odstawić na 30 min, aby odpoczęło.
2.Cebulkę pokroić w kostkę i podsmażyć na margarynie.
3.Ugotowane i zimne ziemniaki razem z serem skręcić przez maszynkę dodać do tego podsmażoną cebulkę, doprawić solą oraz pieprzem ja daję ziołowy i dokładnie wymieszać.
4.Ciasto cienko rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy i szklanką wyciąć krążki na każdym umieścić porcję farszu i zlepić pierogi.
5.Pierogi gotować w sporej ilości osolonego wrzątku i podawać gorące polane tłuszczem lub śmietanka jak kto woli :)
Komentarze