Pyszny,aromatyczny,pełen smacznych warzyw,taki jak u babci.Na przeziębienia,rekonwalescencje po chorobie idealna zupka.Ale i zdrowemu smakuje wysmienice
50 min
Składniki:
1 porcja rosołowa z kurczaka
dodatkowo:1 udko lub 2 skrzydełka kurze
3 litry wody
1 duża cebula
2 pietruszki
3 większe marchewki
pól selera
3 liście selera
1/2 pora-zielona częśc
listek laurowy
sól,pieprz do smaku
3/4 szklanki ulubionego makaronu lub ryżu
Rosołek babuni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do garnuszka z wodą wrzucamy mięsko,porcje rosołowe,kiedy woda sie zagotuje łyżką zbieramy szumowiny powstałe podczas gotowania mięska.Dorzucamy obrane marchewki,pietruszkę,selera,całą cebulę,por,listek laurowy,liście selera(najlepiej związac je niteczką ,potem łatwo je wyjąć z zupki),solimy.Gotujemy ok 30 minut,po tym czasie wyciągamy mięsko z zupy,liscie selera,dorzucamy makaron,doprawiamy wg gustu do smaku.Gotujemy do miękkości makaronu.Wyjmujemy ugotowane marchewki i pietruszkę kroimy w plastereki,wrzucamy z powrotem do zupki.Marchewka i pietruszka gotowana w całosci a potem krojona jest smaczniejsza
Komentarze