ROSOŁEK BABUNI

0 (0 ocen)

  • 50 min

Pyszny,aromatyczny,pełen smacznych warzyw,taki jak u babci.Na przeziębienia,rekonwalescencje po chorobie idealna zupka.Ale i zdrowemu smakuje wysmienice

  • 50 min

Składniki:

  • 1 porcja rosołowa z kurczaka
    dodatkowo:1 udko lub 2 skrzydełka kurze
    3 litry wody
    1 duża cebula
    2 pietruszki
    3 większe marchewki
    pól selera
    3 liście selera
    1/2 pora-zielona częśc
    listek laurowy
    sól,pieprz do smaku
    3/4 szklanki ulubionego makaronu lub ryżu

Rosołek babuni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do garnuszka z wodą wrzucamy mięsko,porcje rosołowe,kiedy woda sie zagotuje łyżką zbieramy szumowiny powstałe podczas gotowania mięska.Dorzucamy obrane marchewki,pietruszkę,selera,całą cebulę,por,listek laurowy,liście selera(najlepiej związac je niteczką ,potem łatwo je wyjąć z zupki),solimy.Gotujemy ok 30 minut,po tym czasie wyciągamy mięsko z zupy,liscie selera,dorzucamy makaron,doprawiamy wg gustu do smaku.Gotujemy do miękkości makaronu.Wyjmujemy ugotowane marchewki i pietruszkę kroimy w plastereki,wrzucamy z powrotem do zupki.Marchewka i pietruszka gotowana w całosci a potem krojona jest smaczniejsza

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy