Kapuśniak Babuni

4.5 (186 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Kapuśniak jest szczególną potrawą ponieważ kojarzy mi się z dzieciństwem , kiedy to w zimie zjeżdżałam na sankach i wracałam do domu w przemoczonych ubraniach , babcia rozgrzewała mnie właśnie kapuśniakiem.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 0,5 kg kiszonej kapusty
    30 dkg żeberek
    10 dkg boczku
    1 marchewka
    3-4 ziemniaki
    1 cebula
    2 liście laurowe
    kilka ziarenek ziela angielskiego
    sól i pieprz do smaku

Wystaw ocenę:

4.5 (186 ocen)

Zobacz również:

Zupy Kapuśniak

Kapuśniak babuni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jak ugotować kapuśniak

    Żeberka płuczemy , przekładamy do garnka i zalewamy zimną wodą. Nastawiamy garnek na gazie i dodajemy kiszoną kapustę wraz z marchewką , cebulą i przyprawami. Boczek kroimy w małą kosteczkę , podsmażamy na patelni i dodajemy do zupy. Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie w osobnym garnczku . Odcedzić i odstawić.

    Kapuśniak powinien gotować się ok 1,5 godziny na wolnym ogniu do momentu aż mięsko w żeberkach będzie miękkie. Po ugotowaniu połączyć z ziemniakami zaraz przed podaniem.
    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować