Roladki w sosie pieczarkowym

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Gotując, zapominam o wszystkich troskach.

Składniki:

  • 2 pojedyncze filety z kurczaka
    8 dużych pieczarek
    po 1/4 żółtej i zielonej papryki
    2 łyżki jogurtu
    2 łyżki mąki kukurydzianej
    przyprawy: sól, pieprz, suszona natka pietruszki, liść laurowy, 4 ziarna ziela angielskiego
    kostka rosołowa

Roladki w sosie pieczarkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filety myjemy i osuszamy. Przekrawamy w poprzek na pół. Lekko rozbijamy. Obficie oprószamy solą i pieprzem. Odstawiamy na 15 minut.
  • 2. Papryki kroimy w paski. Pieczarki oczyszczamy, 3 kroimy w plastry. Na mięsie układamy po porcji papryki i pieczarek i ciasno zwijamy w roladki. Zawijamy w folię aluminiową.
  • 3. Kostkę rozpuszczamy w ok. 1/2 l wrzątku. Roladki gotujemy pod przykryciem 20 minut na średnim ogniu. Wyjmujemy.
  • 4. Robimy sos: pozostałe pieczarki kroimy w cienkie plastry. Wlewamy tyle wrzątku, aby były przykryte. Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie
    i natkę. Doprawiamy solą i pieprzem. Podlewamy bulionem, w którym dusiły się roladki. Gotujemy, aż pieczarki będą miękkie. Lekko studzimy. Wyjmujemy liść i ziele. Jogurt mieszamy z mąką i hartujemy. Wlewamy do pieczarek.
    Miksujemy na gładki sos. Roladki wyjmujemy z folii i polewamy sosem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_08-2011

Komentarze

Podobne przepisy