Roladki w sosie pieczarkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Filety myjemy i osuszamy. Przekrawamy w poprzek na pół. Lekko rozbijamy. Obficie oprószamy solą i pieprzem. Odstawiamy na 15 minut.
2.Papryki kroimy w paski. Pieczarki oczyszczamy, 3 kroimy w plastry. Na mięsie układamy po porcji papryki i pieczarek i ciasno zwijamy w roladki. Zawijamy w folię aluminiową.
3.Kostkę rozpuszczamy w ok. 1/2 l wrzątku. Roladki gotujemy pod przykryciem 20 minut na średnim ogniu. Wyjmujemy.
4.Robimy sos: pozostałe pieczarki kroimy w cienkie plastry. Wlewamy tyle wrzątku, aby były przykryte. Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie
i natkę. Doprawiamy solą i pieprzem. Podlewamy bulionem, w którym dusiły się roladki. Gotujemy, aż pieczarki będą miękkie. Lekko studzimy. Wyjmujemy liść i ziele. Jogurt mieszamy z mąką i hartujemy. Wlewamy do pieczarek.
Miksujemy na gładki sos. Roladki wyjmujemy z folii i polewamy sosem.
Komentarze