Rogale

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Pyszne rogaliki polecam.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Ciasto:

    * 1 kg mąki
    * 2 kostki margaryny
    * 4 - 5 jaj
    * pół szklanki mleka
    * 14 dkg drożdży
    * 6 łyżek cukru

    Nadzienie:

    Masa makowa, czekolada

    Polewa
    Lukier, orzechy włoskie

Rogale - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • rogale - wykonanie 1. Margarynę roztopić w rondelku. Drożdże rozkruszyć w małej miseczce wlać do nich ciepłe mleko z cukrem, poczekać aż będzię "rosło".
    Jajka roztrzepać, wlać wyrośnięte drożdże potem wystudzoną margarynę na końcy wsypać mąkę wszystko wyrobić, kiedy pokażą się pęcherzyki na cieście to znaczy że ciasto jest prawidłowo wyrobione. Tak przygotowane ciasto włożyć do lodówki na ok 1 godzinę.
  • rogale 2. Po wychłodzeniu ciasta wyciągamy z lodówki, rozwałkowujemy i wykrawamy rogale nakładamy masę makową lub czekoladę. Zijamy rogala i kładziemy na blaszce. Rogale pieczemy w temperaturze 170 stopni ok 20 min.
  • 3. Po wyciągnięciu rogali z pieca odstawiamy do wychłodzenia w tym czasie przygotowujemy lukier. Cukier puder i odrobina wody mieszamy i smarujemy rogale można posypać pokrojonymi drobno orzechami.

Porady

Rogale najlepsze są w pierwszym dniu.

Komentarze

Podobne przepisy