Risotto z grzybami leśnymi

0 (0 ocen)

  • Łatwy

Popularna włoska potrawa z aromatycznymi grzybami

  • Łatwy

Składniki:

  • - ryż krótkoziarnisty: 200 gramów
    - bulion z kostki: 2 szklanki
    - cebula mała posiekana: 1 sztuka
    - szynka: 150 gramów
    - grzyby leśne: 1 szklanka
    - natka pietruszki posiekana: 2 łyżki
    - sól,pieprz: 2 szczypty

Risotto z grzybami leśnymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Grzyby oczyscić i obgotować dwukrotnie po ok 10 min. Na patelni rozgrzać tłuszcz i zeszklić cebulkę, wrzucić pokrojoną szynkę i ryż. Posmażyć chwilę aż ryż się zarumieni. Wlać rosół i duśić do miękkości. Dolać wody jeśli będzie za mało. Wrzucić grzyby i smażyć chwilę razem. Doprawić solą i pieprzem. Przed podaniem posypać natką pietruszki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy