Risotto z grzybami

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

I oto moje drugie risotto. Już chyba bez niego żyć nie mogę. Tyle lat zmarnowanych...

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - ryż Arborio, lub innego do risotto: 25 dekagramów
    - podgrzybki ugotowane: 25 dekagramów
    - cebula: 1 sztuka
    - czosnek: 2 ząbki
    - bulion drobiowy, warzywny: 1 litr
    - wino białe wytrawne lub półwytrawne: 100 mililitrów
    - oliwa: 2 łyżki
    - masło: 1 łyżka
    - oscypek starty: 2 łyżki
    - sól, pieprz: 1 łyżeczka

Risotto z grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jeśli używamy świeżych podgrzybków to trzeba je podgotować. Na 2 łyżkach oliwy i 1 łyżce masła podsmażyć cebule i czosnek do zeszklenia, posolić, dodać grzyby (u mnie były mrożone, już obgotowane). Smażyć przez około 10 minut. Wsypać ryż, chwilę smażyć, aż będzie przeźroczysty.
    Wlać wino, odparować. Porcjami dolewać bulion, do wchłonięcia każdej wlanej porcji. Zamieszać od czasu do czasu. Wsypać trochę sera, doprawić solą i pieprzem. Posypać startym serem i świeżo zmielonym pieprzem na wierzchu.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy