RISOTTO Z GRZYBAMI

0 (0 ocen)

Sezon grzybowy rozpoczęty, wiec warto spróbować zrobić na obiad risotto z grzybami.

Składniki:

  • 0,5 kg ryżu, szklanka białego wina, ok. 500 ml bulionu, 1kg mieszanych grzybów leśnych, 2 cebule, 4 pomidory, 4 łyżki masła, 1 łyżka posiekanej natki pietruszki, sól, pieprz, majeranek.

Risotto z grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę umyj, obierz z błonek sparz wrzątkiem (będą dzięki temu łagodniejsze).Tak przygotowane, posiekaj. Jedną z nich zeszklić na łyżce masła w rondelku.
  • 2. Wsyp ryż i smaż razem z cebulą. Zalej całość winem. Następnie dolewaj po trochu małe porcje bulionu i gotuj ryż 20 minut pod przykryciem na bardzo małym ogniu.
  • 3. W tym samym czasie przesmaż na maśle drugą cebulę i dodaj grzyby. Wcześniej namocz je w osolonej wodzie, żeby dokładnie odszedł cały piasek. Wyszoruj starannie i potnij na kawałki.
  • 4. W trakcie smażenia przypraw je do smaku i na koniec dodaj pokrojone w kostkę pomidory i natkę pietruszki. Wszystko połącz z ryżem.

Porady

Jeśli nie mamy leśnych grzybów możemy użyć pieczarek.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy