Risotto z grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę umyj, obierz z błonek sparz wrzątkiem (będą dzięki temu łagodniejsze).Tak przygotowane, posiekaj. Jedną z nich zeszklić na łyżce masła w rondelku.
2.Wsyp ryż i smaż razem z cebulą. Zalej całość winem. Następnie dolewaj po trochu małe porcje bulionu i gotuj ryż 20 minut pod przykryciem na bardzo małym ogniu.
3.W tym samym czasie przesmaż na maśle drugą cebulę i dodaj grzyby. Wcześniej namocz je w osolonej wodzie, żeby dokładnie odszedł cały piasek. Wyszoruj starannie i potnij na kawałki.
4.W trakcie smażenia przypraw je do smaku i na koniec dodaj pokrojone w kostkę pomidory i natkę pietruszki. Wszystko połącz z ryżem.
Porady
Jeśli nie mamy leśnych grzybów możemy użyć pieczarek.
Komentarze