Racuszki z rabarbarem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jaja rozetrzeć z cukrem, dodać ciepłe mleko, pokruszone drożdże, esencję waniliowa, wsypać mąkę i wymieszać hakami miksera na jednolite ciasto. Jeśli jest za gęste, należy dolać odrobinę mleka. Ciasto powinno mieć konsystencję śmietany. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
2.Gdy ciasto zwiększy objętość 2-2,5 razy, posypać z wierzchu pokrojonym rabarbarem. Na rozgrzaną patelnię wlać trochę oleju. Łyżkę zanurzać w wodzie, nabierać ciasto z kawałkami rabarbaru i wykładać na patelni. Smażyć ok. minuty na średnim ogniu, odwrócić, przykryć przykrywką, smażyć ok. minuty. Po usmażeniu racuszki wyłożyć na talerzu, posypać cukrem pudrem.
Porady
Można zrobić racuszki również z jabłkami lub innymi owocami.
Po usmażeniu odsączyć na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu
Komentarze