Racuszki z rabarbarem

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Puchate, posypane cukrem pudrem znikają z talerza jeszcze ciepłe.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 1,5 szklanki mleka
    2 jaja
    2 szklanki mąki
    4 łyżki cukru
    20g drożdży
    Esencja waniliowa
    2 szklanki pokrojonego rabarbaru
    cukier puder do posypania
    olej do smażenia




Racuszki z rabarbarem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jaja rozetrzeć z cukrem, dodać ciepłe mleko, pokruszone drożdże, esencję waniliowa, wsypać mąkę i wymieszać hakami miksera na jednolite ciasto. Jeśli jest za gęste, należy dolać odrobinę mleka. Ciasto powinno mieć konsystencję śmietany. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • 2. Gdy ciasto zwiększy objętość 2-2,5 razy, posypać z wierzchu pokrojonym rabarbarem. Na rozgrzaną patelnię wlać trochę oleju. Łyżkę zanurzać w wodzie, nabierać ciasto z kawałkami rabarbaru i wykładać na patelni. Smażyć ok. minuty na średnim ogniu, odwrócić, przykryć przykrywką, smażyć ok. minuty. Po usmażeniu racuszki wyłożyć na talerzu, posypać cukrem pudrem.

Porady

Można zrobić racuszki również z jabłkami lub innymi owocami. Po usmażeniu odsączyć na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu

Komentarze

Podobne przepisy