Racuchy drożdżowe

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Pyszna przekąska w ciągu dnia. Świetnie smakują również podane na kolację w jesienno- zimowe wieczory. Idealne dla osób w każdym wieku.

  • 40 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • -600 g mąki
    -50 g drożdży
    -500 g mleka
    -2 jaja
    -70 g cukru
    -2 szczypty soli
    -olej do smażenia
    -cukier puder do posypania

Racuchy drożdżowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1.Sporządzić rozczyn z drożdży, łyżki ciepłego mleka, dodać łyżkę mąki, łyżeczkę cukru. Wymieszać i zostawić do wyrośnięcia.
    2.Do przesianej mąki dodać szczyptę soli, wyrośnięty rozczyn i resztę ciepłego mleka, cukier oraz jaja.
    3.Sporządzić ciasto o konsystencji gęstej śmietany. Przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość.
    4.Na patelni rozgrzać olej.
    5.Racuchy formować łyżką zanurzaną każdorazowo w rozgrzanym oleju.
    6.Smażyć z obu stron na złoty kolor. Osączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
    7.Gotowe racuchy posypać cukrem pudrem.

Komentarze

Podobne przepisy