Racuchy drożdżowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1.Sporządzić rozczyn z drożdży, łyżki ciepłego mleka, dodać łyżkę mąki, łyżeczkę cukru. Wymieszać i zostawić do wyrośnięcia.
2.Do przesianej mąki dodać szczyptę soli, wyrośnięty rozczyn i resztę ciepłego mleka, cukier oraz jaja.
3.Sporządzić ciasto o konsystencji gęstej śmietany. Przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość.
4.Na patelni rozgrzać olej.
5.Racuchy formować łyżką zanurzaną każdorazowo w rozgrzanym oleju.
6.Smażyć z obu stron na złoty kolor. Osączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
7.Gotowe racuchy posypać cukrem pudrem.
Komentarze