Puree z dyni

0 (0 ocen)

Niezastąpione do ciast, domowego chleba, kopytek, zup, itp. Wystarczy otworzyć słoik i mamy gotową, przepyszną bazę do wielu potraw.

Składniki:

  • dowolna ilość dyni (najlepsza hokkaido)
    papier do pieczenia i folia aluminiowa

Puree z dyni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Dynia przed pieczeniem 1. Dynię obieramy i kroimy w grubą kostkę. Układamy na blaszce od piekarnika, wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy szczelnie folią aluminiową. Wstawiamy do piekarnika na 90 minut i pieczemy w 180 stopniach.
  • Zblendowana dynia 2. Dynię blendujemy i gorące purre przekładamy do słoików. Pasteryzujemy 10 minut.

Porady

Purre można dowolnie aromatyzować - imbirem, gałką muszkatołową, czosnkiem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy