Puree z dyni

  • wyświetlono: 875 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 1

Puree (mus) z dyni będzie bazą do tworzenia dyniowych potraw i wypieków.

elka72
  • 50min

Składniki

dowolna ilość dyni

Sposób przygotowania przepisu:

Puree z dyni

  • dynia1. Dynie porządnie umyć,wytrzeć i pokroić na cząstki. Miąższ i nasiona należy usunąć. Kawałki dyni ułożyć na dużej blaszce piekarnikowej,wstawić do pieca i piec 40 minut w temp. 180 stopni. Jeśli podczas pieczenia wytworzy się dużo wody,to trzeba lekko przestudzoną dynię osączyć na sicie by puree nie było za rzadkie. Delikatnie łyżką oddzielić miąższ od skórek. Skórki wyrzucić,miąższ zmiksować na papkę.

Porady

Gotowe puree zużyć od razu lub przełożyć do słoików i przechowywać w lodówce przez kilka dni. Można też słoiki zapasteryzować do dłuższego przechowywania,bądź też zamrozić wkładając puree do plastikowych pojemników lub woreczków.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaw_kilka_chwilzdrowie_na_talerzudania_dla_urodysezonowe_przysmakiDynia

Komentarze

Podobne przepisy

Puree z dyni

Dodane przez: LenaGotuje

Puree z dyni

Dynia - królowa jesiennego stołu....

Puree z pieczonej dyni

Dodane przez: beciiaaa

Puree z pieczonej dyni na słodko

Dynia to warzywo bogate w witaminy...

Puree z dyni

Dodane przez: KasiaKitek

Puree z dyni

Niezastąpione do ciast, domowego...

Puree z dyni z rozmarynem

Dodane przez: tycjanowa

Puree z dyni z rozmarynem

Dynia pieczona z dodatkiem rozmarynu...

Puree/mus z dyni na zimę

Dodane przez: JOANNA 55a

Puree/mus z dyni na zimę

Tak przygotowany mus można przełożyć...

Puree z pieczonej dyni - do ciast, zup

Dodane przez: Paulina Nosek

Puree z pieczonej dyni - do ciast, zup

Wspaniała baza do deserów, dań...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE