Puree z dyni

5 (188 ocen)

  • 50 min

Puree (mus) z dyni będzie bazą do tworzenia dyniowych potraw i wypieków.

  • 50 min

Składniki:

  • dowolna ilość dyni
Wystaw ocenę:

5 (188 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Puree z dyni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • dynia 1. Dynie porządnie umyć,wytrzeć i pokroić na cząstki. Miąższ i nasiona należy usunąć. Kawałki dyni ułożyć na dużej blaszce piekarnikowej,wstawić do pieca i piec 40 minut w temp. 180 stopni. Jeśli podczas pieczenia wytworzy się dużo wody,to trzeba lekko przestudzoną dynię osączyć na sicie by puree nie było za rzadkie. Delikatnie łyżką oddzielić miąższ od skórek. Skórki wyrzucić,miąższ zmiksować na papkę.

Porady

Gotowe puree zużyć od razu lub przełożyć do słoików i przechowywać w lodówce przez kilka dni. Można też słoiki zapasteryzować do dłuższego przechowywania,bądź też zamrozić wkładając puree do plastikowych pojemników lub woreczków.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować