Puree z dyni

5 (196 ocen)

Tak przygotowane puree jest doskonałym dodatkiem do zup, ciast, deserów. Wystarczy zamrozić i można się nią cieszyć przez cały rok :)

Składniki:

  • średniej wielkości dynia hokkaido
    odrobina wody
Wystaw ocenę:

5 (196 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Puree z dyni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dynię przekrój na 4 części, wydrąż gniazda nasienne.
    Teraz można dynię przygotować na dwa sposoby:

    1. Obrać dynię ze skóry i pokroić w kostkę. Do rondla wlać tyle wody aby tylko zakryła dno, wsypać dynię i dusić pod przykryciem aż dynia zacznie się rozpadać (ok 30 min). W trakcie duszenia mieszać od czasu do czasu. Lekko ostudzić i zmiksować na gładki mus. Ja preferuję ten sposób.


    2. Kawałki dyni ze skórą piec w piekarniku w 190 stopniach do miękkości. W zależności od rodzaju dyni ok 30-60 minut. Obrać ze skórki i zmiksować.

    Puree z dyni poporcjować i zamrozić w woreczkach lub pojemniczkach.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia Mrożonki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Mrożenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować