Pulpety w sosie koperkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie: bułkę namoczyć w mleku, odcisnąć, dodać do mięsa wraz z jajkiem. Doprawić solą i pieprzem, wszystko dokładnie wymieszać. Obtoczyć w mące, podsmażyć ze wszystkich stron na oleju. 1 l wody zagotować z kostką warzywną, dodać podsmażone pulpeciki. Całość gotować około 20 minut. Cebulę i czosnek pokroić w kostkę, usmażyć na maśle, dodać do gotujących się pulpecików. Po ugotowaniu wyjąć pulpeciki, sos przetrzeć przez sitko, zagęścić mąką, zabielić śmietaną, dodać pokrojony koperek(zostawić parę gałązek do dekoracji), zagotować. Pulpeciki przed spożyciem polać sosem, udekorować gałązkami kopru.
Porady
1.sos można zagęścić zamiast mąki serkiem topionym.
Komentarze