Pulpety w sosie koperkowym

0 (0 ocen)

  • 20 min

Pyszne danie mięsne w aromatycznym sosie koperkowym, łatwe w wykonaniu i smakuje wybornie.

  • 20 min

Składniki:

  • Składniki:
    1/2 kg mielonego mięsa
    1 mała bułka kajzerka
    1 jajko
    Sól, pieprz do smaku
    Mąka do obtoczenia pulpetów
    Olej do smażenia
    1 kostka warzywna
    1 łyżka masła
    1 średnia cebula
    1 ząbek czosnku
    1 łyżeczka mąki do zagęszczenia sosu
    1 łyżka śmietany
    1 pęczek świeżego kopru.

Pulpety w sosie koperkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: bułkę namoczyć w mleku, odcisnąć, dodać do mięsa wraz z jajkiem. Doprawić solą i pieprzem, wszystko dokładnie wymieszać. Obtoczyć w mące, podsmażyć ze wszystkich stron na oleju. 1 l wody zagotować z kostką warzywną, dodać podsmażone pulpeciki. Całość gotować około 20 minut. Cebulę i czosnek pokroić w kostkę, usmażyć na maśle, dodać do gotujących się pulpecików. Po ugotowaniu wyjąć pulpeciki, sos przetrzeć przez sitko, zagęścić mąką, zabielić śmietaną, dodać pokrojony koperek(zostawić parę gałązek do dekoracji), zagotować. Pulpeciki przed spożyciem polać sosem, udekorować gałązkami kopru.

Porady

1.sos można zagęścić zamiast mąki serkiem topionym.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy