Pulpeciki wieprzowe duszone w owocach

0 (0 ocen)

  • 30 min

Bardzo sycące danie - w roli głównej oczywiście wieprzowe pulpeciki. Mięsko polane lekko słodkim sosem jest bardzo sycące. Uwielbiam takie połączenie smaków.

  • 30 min

Składniki:

  • Składniki:
    1/2 kg mięsa mielonego z łopatki
    1 jajko
    1 cebula
    1 bułka kajzerka + mleko
    2 łyżki mąki
    Olej do smażenia
    2 winne jabłka
    2 gruszki
    3-4 goździki
    Przyprawy: sól, pieprz
    Folia spożywcza do pieczenia

Pulpeciki wieprzowe duszone w owocach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: bułkę namoczyć w mleku, odcisnąć, przełożyć do miski, dodać mielone mięso, jajko, pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę oraz sól i pieprz do smaku. Wyrobić na jednolitą masę, uformować małe kuleczki, otoczyć w mące i obsmażyć na oleju na złoty kolor. Naczynie żaroodporne wyłożyć folią, na dno ułożyć pokrojone w plasterki 1 jabłko i 1 gruszkę. Ułożyć pulpeciki, dodać goździki, przykryć pokrojonymi w plasterki pozostałymi owocami. Zapiekać w piekarniku przez 50 minut w temp. 170 stopni. Pulpeciki przed podaniem polać powstałym sosem z dowolną surówką lub kiszonymi ogórkami.

Porady

1.do owoców można dodać 2-3 śliwki węgierki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy