jajka faszerowane - przysmak jarosza

0 (0 ocen)

  • 30 min

Jajka faszerowane są pyszną przekąską nie tylko na Wielkanoc.

  • 30 min

Składniki:

  • 10 jajek
    20 dkg pieczarek
    2 łyżki majonezu
    1 pęczek szczypiorku (opcjonalnie)
    przyprawy
    Do dekoracji: szynka, rzodkiewka, pietruszka lub co kto lubi :)

Jajka faszerowane - przysmak jarosza - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka ugotować na twardo, ostudzić.
  • 2. W tym czasie przygotować część farszu.
    Pieczarki pokroić na większe kawałki i dusić na patelni. Gdy będą już miękkie przełożyć do miski i rozdrobnić blenderem.
  • 3. Jajka delikatnie kroimy na pół. Wybieramy żółtka, które przecieramy przez sitko do zimnych, zmiksowanych pieczarek. Dodać 2 łyżki majonezu oraz posiekany szczypiorek. Przyprawić solą i pieprzem, wedle smaku.
  • 4. Połówki jajek nadziewamy, najlepiej szprycą i dekorujemy według własnych upodobań.

Porady

Ważne by jajka z farszem robić raczej na "bieżąco". Farsz szybko ciemnieje i schnie z góry, co nie jest ani dobre ani ładnie nie wygląda.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy