Jajka faszerowane - przysmak jarosza - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jajka ugotować na twardo, ostudzić.
2.W tym czasie przygotować część farszu.
Pieczarki pokroić na większe kawałki i dusić na patelni. Gdy będą już miękkie przełożyć do miski i rozdrobnić blenderem.
3.Jajka delikatnie kroimy na pół. Wybieramy żółtka, które przecieramy przez sitko do zimnych, zmiksowanych pieczarek. Dodać 2 łyżki majonezu oraz posiekany szczypiorek. Przyprawić solą i pieprzem, wedle smaku.
4.Połówki jajek nadziewamy, najlepiej szprycą i dekorujemy według własnych upodobań.
Porady
Ważne by jajka z farszem robić raczej na "bieżąco". Farsz szybko ciemnieje i schnie z góry, co nie jest ani dobre ani ładnie nie wygląda.
Komentarze