Porosołowe knedle

0 (0 ocen)

Jeśli zostanie na mieso z rosołu, a do tego jeszcze ziemniaki to możemy przygotować na drugi dzień pyszny obiad.

Składniki:

  • ciasto:
    1 kg ugotowanych ziemniaków
    2 jajka
    około 30 dag mąki pszennej
    Farsz:
    20 dag gotowanego mięsa drobiowego u mnie z rosołu
    1 cebula
    2 łyżki masła
    1/2 szklanki startego żółtego sera

Porosołowe knedle - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki dokładnie utłuc lub przecisnąć przez praskę do ziemniaków dodać jajka i mąkę, zagnieść gładkie ciasto jak na kopytka w razie potrzeby dodać więcej mąki.
  • Przygotowanie farszu 2. Farsz:
    Mięso drobiowe drobno posiekać, ale nie mielić na patelni rozpuścić masło i podsmażyć na nim kawałeczki mięsa i drobno pokrojoną cebulę, doprawić do smaku pieprzem tak troszkę na pikantnie po wystudzeniu mięso wymieszać z tartym na grubych oczkach tarki żółtym serem.
  • Uformować knedle 3. Z ciasta utoczyć cienki wałek i pociąć na około 5 cm porcje z każdej uformować placuszek na środku ułożyć porcję farszu i zlepić.
  • Ugotować i podawać 4.
    W garnku zagotować sporą ilość osolonej wody i do gotującej się wody wkładać knedle, gotować do wypłynięcia, a następnie gotować jeszcze 2-3 minuty, podawać gorące polane tłuszczem i dowolną sałatką.

Porady

Jeśli zostanie nam ciasto, a braknie farszu to nie ma problemu bo możemy zrobic zwykłe kopytka.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy