Jeśli zostanie na mieso z rosołu, a do tego jeszcze ziemniaki to możemy przygotować na drugi dzień pyszny obiad.
Składniki:
ciasto:
1 kg ugotowanych ziemniaków
2 jajka
około 30 dag mąki pszennej
Farsz:
20 dag gotowanego mięsa drobiowego u mnie z rosołu
1 cebula
2 łyżki masła
1/2 szklanki startego żółtego sera
Porosołowe knedle - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki dokładnie utłuc lub przecisnąć przez praskę do ziemniaków dodać jajka i mąkę, zagnieść gładkie ciasto jak na kopytka w razie potrzeby dodać więcej mąki.
2.Farsz:
Mięso drobiowe drobno posiekać, ale nie mielić na patelni rozpuścić masło i podsmażyć na nim kawałeczki mięsa i drobno pokrojoną cebulę, doprawić do smaku pieprzem tak troszkę na pikantnie po wystudzeniu mięso wymieszać z tartym na grubych oczkach tarki żółtym serem.
3.Z ciasta utoczyć cienki wałek i pociąć na około 5 cm porcje z każdej uformować placuszek na środku ułożyć porcję farszu i zlepić.
4.
W garnku zagotować sporą ilość osolonej wody i do gotującej się wody wkładać knedle, gotować do wypłynięcia, a następnie gotować jeszcze 2-3 minuty, podawać gorące polane tłuszczem i dowolną sałatką.
Porady
Jeśli zostanie nam ciasto, a braknie farszu to nie ma problemu bo możemy zrobic zwykłe kopytka.
Komentarze