Polędwiczki z ziołami

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

To danie wymaga trochę pracy, ale jest tego warte. Robię je tylko na święta.

Składniki:

  • 1/2 kg kalafiora
    40 dag brokuła
    60 dag polędwiczek
    sól, pieprz
    1-2 łyżki oleju
    5 dag masła
    3 dag mąki
    10 dag śmietany kremówki
    3 dag goudy
    pęczek bazylii
    1/2 pęczka natki
    2-3 gałązki koperku
    2 pomidory
    łyżka bułki tartej

Polędwiczki z ziołami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kalafiora i brokuła gotujemy, wywar zostawiamy.
  • 2. Plastry polędwiczek smażymy 5-6 minut na oleju. Solimy, pieprzymy i smażymy 10-15 min. Odkładamy w ciepłe miejsce. Powstały sos mieszamy
    ze 100 ml wody.
  • 3. Z 3 dag masła i mąki robimy zasmażkę. Dodajemy wywar, sos i śmietanę. Gotujemy. Dodajemy starty ser, jarzyny, przyprawy i podgrzewamy.
  • 4. Zioła siekamy. Pomidory bez skórki i pestek kroimy w kostkę. Mieszamy ze zrumienioną na maśle bułką i ziołami i dodajemy do mięsa i jarzyn. Polewamy sosem.

Notka redakcyjna

PP_03-2009

Komentarze

Podobne przepisy