POLĘDWICZKI WIEPRZOWE Z ZIOŁAMI I SOSEM MUSZTARDOWYM

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia

Smaczny obiad niedzielny lub świąteczny.

Składniki:

  • 2 średnie polędwiczki wieprzowe
    2 łyżki musztardy Dijon

    Farsz:
    1/2 szklanki świeżych ziół (tymianku, szałwi, rozmarynu, bazylii)
    1 szklanka świeżego szpinaku
    3 ząbki siekanego czosnku
    2 łyżki startego zółtego sera
    3 łyżki bułki tartej
    1 jajko

    2 łyżki oleju rzepakowego
    pieprz czarny młotkowy z kolendrą

    Sos musztardowy:
    1/2 szklanki kwaśnej śmietany
    2 łyżki majonezu
    2 łyżeczki musztrdy Dijon
    1 lyżeczka miodu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Polędwiczki wieprzowe z ziołami i sosem musztardowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1ww6kc3 1. Polędwiczki oczyścić, rozłożyć na desce naciąć wzdłuż (nie do końca) nakryć folią plastikową. Rozbić delikatnie tłuczkiem do mięsa.
  • image-19t34s9 2. Zioła i szpinak podzielić na mniejsze części przełożyć do miski, dodać pozostałe składniki wymieszać na masę.
  • image-0rflusg 3. Każdą polędwiczkę posmarować musztardą, rozłożyć masę ziołową.
  • image-0cvvnoi 4. Zwinąć w rulonik, ułożyć w naczyniu żaroodpornym posmarować olejem i posypać pieprzem. Wstawić do lodówki na ok. godzinę.
  • 5. Naczynie nakryć folią aluminiową, podlać odrobina wody, piec w temp. 180 stopni przez ok. 40-50 minut. Przed końcem pieczenia olię odkryć aby mięso się przyrumieniło.
  • 6. Sos musztardowy: wszystkie składnki przełożyc do rondla, podgrzać (nie gotować!) przez ok 2-3 minuty. Polać nim mięso bezpośrednio przed podaniem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować