Polędwiczki miodowo-ziołowe

0 (0 ocen)

Łatwe w wykonaniu, smaczne, a przy tym odświętne danie!

Składniki:

  • 1 polędwiczka wieprzowa (około 500-600 g)
    2 łyżki miodu
    1 łyżka soku pomarańczowego
    2 łyżki oleju
    sól, pieprz
    świeża lub mrożona natka pietruszki (około 1/4 pęczka)
    100 ml bulionu

Polędwiczki miodowo-ziołowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Polędwiczkę umyć i osuszyć. Rozgrzać na patelni 2 łyżki oleju i smażyć mięso około 15 minut, stale je obracając.
  • 2. Miód wymieszać z sokiem pomarańczowym, solą, pieprzem do smaku oraz posiekaną drobno natką pietruszki.
  • 3. Podsmażoną polędwiczkę przełożyć do naczynia żaroodpornego i posmarować ziołowo-miodową zaprawą.Piec 20-25 minut w temperaturze 175 stopni. W połowie pieczenia mięso podlać 100 ml bulionu. Po upieczeniu polędwiczkę pokroić w plastry. Podawać z ziemniakami i surówką.

Komentarze

Podobne przepisy