Delikatne mięso duszone w aromatycznym i gęstym sosie na bazie musztardy i miodu. Sos jest lekko słodkawy, z wyraźnie wyczuwalną nutą curry. Sycące i pyszne danie obiadowe.
Polędwiczki wieprzowe w gęstym sosie miodowo-musztardowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Polędwiczkę myjemy, osuszamy na papierowym ręczniku. Kroimy w grube plastry, każdy plaster posypujemy solą i pieprzem z obu stron.
2.Składniki marynaty mieszamy ze sobą. Wrzucamy mięso, dokładnie nacieramy marynatą. Wkładamy na minimum 20 minut do lodówki.
3.Po tym czasie mięso obsmażamy z obu stron na rumiano po około 3 minuty.
4.Zalewamy wodą tak by przykryła całość i zagotowujemy. Wrzucamy obraną, pokrojoną w kostkę marchew, miód, musztardę i przyprawy. Dusimy na wolnym ogniu do miękkości mięsa (ok 45 minut)
5.Mąkę rozprowadzamy z odrobiną wody tak by była płynna. Mięso wyjmujemy z garnka, mąkę z wodą szybko mieszając trzepaczką wlewamy do sosu. Zagotowujemy, wrzucamy mięso, sos w razie potrzeby jeszcze doprawiamy i podduszamy 5 minut. Podajemy z ryżem. Smacznego!
Komentarze