podwójna pierś kurczaka (ok. 50dag)
11/2 szklanki ryżu
4 duże marchewki
sól do smaku
1 duża cebula
2 łyżki oleju
3 szklanki rosołu lub bulionu z kostki
Pierś kurczaka w ryżu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1. Mięso podzielić na drobniejsze kawałki i podsmażyć w szybkowarze na tłuszczu z cebulą (drobno posiekaną). Oczyszczoną i umytą marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Mięso równo rozłożyć na dnie szybkowaru, na to warstwę startej marchewki i zasypać równomiernie wypłukanym ryżem. Całość zalać rosołem lub bulionem z kostki i przykryć pokrywą. Postawić na małym źródle ciepła i ogrzewać 7 minut od momentu przekroczenia progu ciśnienia wewnętrznego, po tym czasie zdjąć ze źródła ciepła i zostawić na 7 min. Po ugotowaniu nałożyć na talerz jak sałatkę – warstwowo. Podawać z surówką. Można polać sosem pomidorowym.
Komentarze