Pierś kurczaka w ryżu

0 (0 ocen)

  • 45 min

Potrawa zdrowa i lekkostrawna.

  • 45 min

Składniki:

  • podwójna pierś kurczaka (ok. 50dag)
    11/2 szklanki ryżu
    4 duże marchewki
    sól do smaku
    1 duża cebula
    2 łyżki oleju
    3 szklanki rosołu lub bulionu z kostki

Pierś kurczaka w ryżu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • druga wersja podania potrawy 1. Mięso podzielić na drobniejsze kawałki i podsmażyć w szybkowarze na tłuszczu z cebulą (drobno posiekaną). Oczyszczoną i umytą marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Mięso równo rozłożyć na dnie szybkowaru, na to warstwę startej marchewki i zasypać równomiernie wypłukanym ryżem. Całość zalać rosołem lub bulionem z kostki i przykryć pokrywą. Postawić na małym źródle ciepła i ogrzewać 7 minut od momentu przekroczenia progu ciśnienia wewnętrznego, po tym czasie zdjąć ze źródła ciepła i zostawić na 7 min. Po ugotowaniu nałożyć na talerz jak sałatkę – warstwowo. Podawać z surówką. Można polać sosem pomidorowym.

Komentarze

Podobne przepisy