Piernikowe choinki

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Pracuję jako księgowa, a moje hobby to wypieki.

Składniki:

  • Ciasto:
    40 dag mąki
    15 dag cukru pudru
    5 dag masła
    12 dag miodu
    łyżeczka sody
    2 jajka
    przyprawa do pierników

    Polewa:
    1/2 margaryny
    5 łyżek cukru pudru
    3 łyżki kakao
    łyżka żelatyny
    3 łyżki gęstej śmietany

    Lukier:
    białko
    15 dag cukru pudru
    2 łyżki soku z cytryny

    Do ozdoby:
    posypka i dekoracje cukrowe

Piernikowe choinki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników zagniatamy ciasto. Owijamy folią i odkładamy na dobę. Po lewa: żelatynę rozpuszczamy w 2 łyżkach wody. Podgrzewamy
    z cukrem, kakao i margaryną, aż składniki się połączą. Nie zagotowujemy.
    Studzimy, mieszamy ze śmietaną. Lukier: białko ubijamy, mieszamy z cukrem i sokiem.
  • 2. Ciasto rozwałkowujemy. Wykrawamy różnej wielkości gwiazdki. Pieczemy 15 minut w temp. 180 °C.
  • 3. Połowę pierników smarujemy lukrem, resztę polewą. Dekorujemy. Mocujemy wykałaczkami, tworząc choinki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_12-2011

Komentarze

Podobne przepisy