Piernik marchewkowy

0 (0 ocen)

Piernik z dodatkiem startej marchewki. Ciasto wyszło dość mokre, ciężki i zbite – idealne do herbatki.

Składniki:

  • 50 dag mąki

    30 dag marchewki

    4 jaja

    pół kostki masła

    15 dag cukru

    2 łyżki miodu

    4 łyżki przyprawy do pierników

    2 łyżeczki proszku do pieczenia

    orzechy lub inne bakalie

Piernik marchewkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Łyżkę cukru zrumienić na karmel (poczekać aż się rozpuści), następnie zalać 2 łyżkami wody i mieszać aż się rozpuści. Marchewkę zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Margarynę utrzeć z żółtkami i cukrem, porcjami dodawać marchew i mąkę wmieszaną z proszkiem do pieczenia, posiekanymi orzechami i przyprawą do pieników. Na koniec delikatnie wmieszać ubitą pianę z białek. Ciasto wylać do natłuszczonej formy i piec ok. 45 min w 180 st. C.

Komentarze

Podobne przepisy