Panna cotta z czekoladowym sosem obsypana pestakmi granatu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Żelatynę moczymy w wodzie, aż napęcznieje.
2.Śmietanę łączymy z cukrem i wanilią. Podgrzewamy na małym ogniu, aż cukier się rozpuści. Zdejmujemy z ognia. Dodajemy żelatynę i mieszamy do jej rozpuszczenia.
3.Masę śmietanową przelewamy do foremek i odkładamy do lodówki na około 8 godzin.
4.Przygotowanie sosu czekoladowego:
W garnuszku rozpuszczamy czekoladę z masłem i szczyptą soli. Do czekolady cienkim strumieniem dolewamy mleko. Mieszamy do połączenia się składników. Sos próbujemy do smaku jeśli wolimy słodsze sosy dodajemy cukier puder. Sos przelewamy do sosjerki i odstawiamy do przestygnięcia.
5.Schłodzony deser wykładamy na talerzyki polewamy obficie sosem czekoladowym i posypujemy ziarenkami granatu.
Porady
Aby deser łatwo wyszedł z foremek, należy zanurzyć foremki z przez kilka sekund w gorącej wodzie.
Komentarze