Panna cotta z czekoladowym sosem obsypana pestakmi granatu

0 (0 ocen)

Włoski klasyk w mojej wersji.

Składniki:


  • 1 litr słodkiej śmietany 36%
    4 łyżki cukru
    ziarenka z laski wanilii
    4 płatki żelatyny
    1/4 szklanki zimnej wody

    sos czekoladowy:
    200 gram gorzkiej czekolady
    łyżka masła
    1.5 szklanki mleka
    szczypta soli
    opcjonalnie cukier puder

    ziarenka granatu

Panna cotta z czekoladowym sosem obsypana pestakmi granatu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żelatynę moczymy w wodzie, aż napęcznieje.
  • 2. Śmietanę łączymy z cukrem i wanilią. Podgrzewamy na małym ogniu, aż cukier się rozpuści. Zdejmujemy z ognia. Dodajemy żelatynę i mieszamy do jej rozpuszczenia.
  • 3. Masę śmietanową przelewamy do foremek i odkładamy do lodówki na około 8 godzin.
  • 4. Przygotowanie sosu czekoladowego:
    W garnuszku rozpuszczamy czekoladę z masłem i szczyptą soli. Do czekolady cienkim strumieniem dolewamy mleko. Mieszamy do połączenia się składników. Sos próbujemy do smaku jeśli wolimy słodsze sosy dodajemy cukier puder. Sos przelewamy do sosjerki i odstawiamy do przestygnięcia.
  • 5. Schłodzony deser wykładamy na talerzyki polewamy obficie sosem czekoladowym i posypujemy ziarenkami granatu.

Porady

Aby deser łatwo wyszedł z foremek, należy zanurzyć foremki z przez kilka sekund w gorącej wodzie.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy