Paluszki ziemniaczane z koperkiem i natką pietruszki

0 (0 ocen)

Z pozostałych ziemniaków po obiedzie przeważnie przygotowywałam kopytka , tym razem postawiłam na coś nowego. Z ziemniaków przygotowałam zwarte puree , dodałam zioła , mąkę i usmażyłam ziemniaczane paluszki.

Składniki:

  • 0,5 kg ugotowanych ziemniaków ( użyłam młodych)
    1 łyżka masła 82%
    2 łyżki śmietany 18%
    1/2 pęczka posiekanego kopru
    1/2 pęczka posiekanej natki pietruszki
    1/2 łyżeczki pieprzu
    3/4 szklanki mąki pszennej
    2 łyżki mąki ziemniaczanej.
    olej rzepakowy do smażenia

Paluszki ziemniaczane z koperkiem i natką pietruszki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki ugniatamy z masłem oraz śmietaną.
    Dodajemy , koperek , natkę , pieprz oraz mąki.
    Wyrabiamy gładkie , odchodzące od dłoni ciasto.
  • 2. Formujemy zgrabne paluszki.
    Na patelni rozgrzewamy olej rzepakowy , smażymy paluszki na rumiano z obu stron.
    Podajemy same , z sałatką lub sosem.

Komentarze

Podobne przepisy