Pączki

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Pyszne pączki które zawsze wychodzą

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Mąka 600g-650g (plus do podsypania)
    Mleko lub woda 250 ml
    Drożdże świeże 50g
    Jajka 1 całe i 2 żółtka
    Cukier 120g
    Masło 60g
    Cukier waniliowy 1 opak
    Marmolada
    Cukier puder do podsypania
    Smalec do smażenia
    Sól szczypta

Pączki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pączki 1. Do miski przesiewamy mąke i szczyptę soli.Do ciepłego mleka dodajemy drożdże i łyżeczkę cukru mieszamy. Mąkę przesypujem pod jedną stronę miski i dodajemy rozpuszczone drożdże, mieszamy tak by powstała konsystencja gęstej śmietany odstawiamy na 15 minut. Cukier i cukier waniliowy ubijamy z jajkami. Gdy drożdże podrosną dodajemy ubite jajka wyrabiamy ciasto dodając stopniowo masło. Ciasto wyrabiamy ok 15 minut i odstawiamy na ok 45 minut w ciepłe miejsce pod przykryciem. Ciasto dzielimy na 15 części formując kule i odstawiamy na 10 minut, po tym czasie spłaszczam za pomocą deseczki i odstawiam na 30 minut do wyrośnięcia. Rozgrzewamy tłuszcz do temperatury 150 - 160 stopni i smażymy pączki po ok 3 min z każdej strony. Nadziewamy jeszcze ciepłe za pomocą rękawa cukierniczego. Smacznego.

Porady

Temperatura tłuszczu nie może być za wysoka, bo nigdy nie wyjdzie obrączka na pączkach. Pączki można nadziewać przed smażeniem, należy podzielić na 15 porcji każdy kawałek rozpłaszczyć lekko dłonią i nałożyć marmolade, sklejać brzegi ku górze i odkładać łączeniem do dołu.

Komentarze

Podobne przepisy

4.5 (168 ocen)

Pączki